Als werkgever heb je verschillende keuzes in het omgaan met verzuim. Je kunt alles uitbesteden aan een arbodienst of zoveel mogelijk zelf doen. In het ‘Eigen Regiemodel’ heeft de werkgever zelf de regie over de verzuimbegeleiding van de medewerkers. Dat betekent dat de werkgever of de leidinggevende een belangrijke rol heeft in het maken van afspraken rondom verzuim. Het voordeel ten opzichte van het werk uitbesteden aan een partij die pas in beeld komt als er een aantal maanden verzuim is, is dat je pro-actief kunt zijn in je aanpak.
Waarom eigen regie?
Het kan aantrekkelijk lijken, de hele verzuimbegeleiding uitbesteden aan een arbodienst die op afstand de werkgever ondersteunt. Dat noemen we ontzorgen. Maar in andere opzichten van de bedrijfsvoering neem je ook zelf de beslissingen, dus waarom op het gebied van verzuim niet? Eigen regie betekent dat je alle beslissingen zelf kunt nemen en actief meedenkt aan de oplossingen voor het verzuim. Als je het verzuim in jouw organisatie omlaag wil brengen is eigen regie nemen noodzakelijk. Langdurig verzuim gaat namelijk niet alleen over medische klachten, maar ook over allerlei andere problemen (op het werk, thuissituatie, coping) waardoor iemand uitvalt voor werk. Zonder vindingrijkheid en oplossingsgerichtheid vanuit de organisatie lost een probleem niet zomaar op. Juist de leidinggevende kan enerzijds helpen met oplossingen aandragen, maar ook de vraag stellen of de medewerker de betreffende werksituatie nog wel moet willen.
Veel verzuim door mismatch
Veel verzuim ontstaat omdat medewerkers gewoon niet op de juiste plek zitten. Ze vinden hun baan (niet meer) leuk, of vinden de baan wel leuk maar de organisatie niet (meer). Medewerkers die ontevreden zijn hebben veel meer kans op uitval door psychische klachten. En ontevreden medewerkers die uitvallen met klachten die niets met het werk te maken hebben, zullen minder hard werken om in dat werk terug te keren. De verkeerde plek is tenslotte geen lonkend perspectief om naar terug te keren. Ook een slechte werk-/privé balans kan ervoor zorgen dat een medewerker niet op de juiste plek zit. Vaak zijn medewerkers wel van plan om een beter passende baan te vinden, maar ze slagen er niet in. Onzekerheid of niet tot actie kunnen komen zijn daar onder andere oorzaken van. Als je als hr of leidinggevende medewerkers daar niet mee helpt, dan zit je er uiteindelijk zelf mee.
Ontzorgen op processen, eigen regie op inhoud
Het oplossen van verzuim vraagstukken gaat veel verder dan casemanagement. Het gaat verder dan het volgen van de juiste procedures om te voorkomen dat je bij einde wachttijd je vingers te veel brandt. Het gaat om de weg naar de oplossing, voor werkgever en werknemer.
Vergelijk het met afvalproblematiek:
Procesgericht is de afval in het juiste bakje doen
Oplossingsgericht is komen tot minder afval
En wij hebben het niet over afval, we hebben het over mensen. Wij kunnen ervoor kiezen om mensen in de juiste rubriek ‘afleveren bij het UWV’ of ervoor zorgen dat ze daar niet komen en weer perspectief hebben op een volwaardig arbeidsleven.
En de eigen regie van de medewerker dan?
Zonder de inbreng van de medewerker kom je er niet. En dat is waar het in veel verzuim casuïstiek nou juist mis gaat. Ja, medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen inzetbaarheid. Het nadeel van allerlei vangnetten en processen is echter dat de noodzaak om in actie te komen niet heel erg groot is. Daardoor blijven mensen vaak te lang hangen in een situatie die niet goed voor ze is. Een oplossingsgerichte en coachende aanpak leidt tot eigen regie en verantwoordelijkheid van de medewerker, zodat hij zijn eigen weg weer kan vinden.
Zelf ervaren hoe verzuim oplossen anders kan?
Heb je een casus waar je niet uitkomt, wat te lang is blijven liggen of waarvan er inmiddels een torenhoog dossier ligt maar geen oplossing? Laat ons vrijblijvend met je meedenken. Dat doe je door het casusformulier in te vullen en naar ons terug te sturen. Van ons krijg je binnen een week advies van een casemanager en een arbeidsdeskundige over hoe je de situatie in beweging kan gaan brengen.
Een andere kijk op een lastig dossier?
Download vrijblijvend het casusformulier bij complex verzuim voor een verzuimaanpak op maat.
Neem contact met ons op of maak een afspraak. Onze deskundigen staan klaar om je vraag te beantwoorden.