Tel: (085) 060 17 15

Verzuim voorkomen en oplossen

Een verzuimende medewerker is meer dan een dossier of een kostenpost. Bij verzuim draait het vaak niet om de oorzaak, of deze nu medisch is of niet; het gaat om de impact op de mens én op de organisatie. Dit betekent dat we grip kunnen krijgen op verzuim door ruimte te bieden voor aandacht, erkenning, helderheid en duidelijke verwachtingen. Vanuit een gedragsperspectief en met een passie voor oprechte gesprekken leren we jou en je team hoe je zelf regie kunt nemen en veerkrachtig om kunt gaan met verzuim. Persoonlijk contact is hierbij essentieel. Daarom komen we naar je toe om samen een strategie te ontwikkelen die past bij jullie situatie.

Integrale aanpak

Verzuimbeheer voelt soms als dweilen met de kraan open. Dit komt vaak doordat de aanpak te beperkt is en er geen aandacht is voor het grote geheel. Verantwoordelijkheden blijven bijvoorbeeld liggen bij de arbodienst, of door hoog verzuim lijkt er geen ruimte om te denken aan duurzame inzetbaarheid. Een succesvolle aanpak vereist een integrale blik: een helikopterview die verzuim als onderdeel ziet van een bredere strategie. Samen bouwen we aan een solide basis waarin veerkracht, betrokkenheid en verantwoordelijkheid centraal staan, zodat verzuim beheersbaar wordt en medewerkers optimaal kunnen bijdragen aan jullie organisatie. 

Verzuim

Organisatiescan

Met onze organisatiescan breng je eenvoudig in beeld aan welke knoppen jullie organisatie moet draaien om tot een integrale aanpak voor verzuim en duurzame inzetbaarheid te komen. 

De scan brengt in beeld in hoeverre jouw organisatie aan de voorwaarden voldoet om een succesvol Duurzaam Inzetbaarheidsbeleid te voeren. 

De scan bestaat uit 7 x 6 vragen, die over de verschillende aspecten van de organisatie gaan. De scores worden uiteindelijk weergegeven in een spindiagram. Niet alleen de losse scores op onderdelen maar vooral de samenhang tussen de onderdelen is van belang voor een succesvol Duurzaam Inzetbaarheidsbeleid.

Arbeidsdeskundig onderzoek

Langdurig verzuim is voor zowel de werkgever als voor de desbetreffende werknemer erg vervelend. Afhankelijk van de aard van de beperkingen, kan een werknemer in veel gevallen toch werkzaamheden verrichten voor de eigen of een andere organisatie. Een arbeidsdeskundige helpt bij het vinden van passend werk en een succesvolle re-integratie.

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek kijken we naar de mogelijkheden om terug te keren in werk. Dat kan het eigen (aangepast) werk zijn of ander werk bij dezelfde werkgever. Als dat er niet is, dan moet er gekeken worden naar ander werk bij een andere werkgever. In ieder geval moeten alle mogelijkheden voor re-integratie worden benut. Een duidelijke rapportage met geduide functies geven de medewerker en de werkgever richting om de re-integratie voort te zetten. Ook staat hierin welke interventies kunnen bijdragen aan een succesvolle re-integratie.

Verzuimcoach

Verzuimsituaties kunnen complex zijn. Voor zowel organisatie als medewerker. Dat is helemaal lastig wanneer je als werkgever niet weet wat je allemaal moet doen, of de capaciteit niet hebt om het te begeleiden.

Daarvoor hebben we de verzuimcoach. Deze handelt nooit alleen, maar zet iedere stap in overleg met jullie HR-afdeling of direct leidinggevende. De begeleiding is activerend en oplossingsgericht. Natuurlijk bouwen we daarbij een goed dossier op voor het UWV, maar de menselijke oplossing en de beweging daar naartoe staan altijd centraal. 

Werken jullie volgens het eigenregiemodel, maar twijfel je of er voldoende gespreksvoering en re-integratieinspanningen plaatsvindt? In dat geval kan de verzuimcoach ondersteunen als coach in de rol van leidinggevende, eventueel in combinatie met onze training ‘grip op verzuim en gedrag’ 

© Teamwerklust. Alle rechten voorbehouden. |  Design > Illustration >